Секој од нас има индивидуални параметри за удобна температура .  Ако одржувањето на вистинската температура во сите простории на куќата / зградата ова лето е главоболка или постојните клими создаваат големи трошоци, можеби е време да размислите за зонирани системи – таканаречени мулти сплит системи.

Како да ја пронајдете идеалната температура со нив?

Мулти системите се карактеризираат со една надворешна единица и до пет внатрешни единици. Предноста на таквите системи е што овозможуваат регулација на секоја простори одделно бидејќи различните простории имаат различни потреби за ладење. Спални, кујни, бањи, работни и дневни соби … Сите тие имаат свои посебни потреби за удобна температура во текот на денот, но и во текот на ноќта.

Со повеќе системи можете прецизно да ги контролирате функциите за ладење во различни области (зони) на зградата во согласност со потребите и барањата.

На пример, можете да поставите пониска температура на горните катови за да компензирате за природно растечката топлина. Или, прилагодете го на ниво на активност – Да речеме дека кујната дефинитивно треба да биде поладна од дневната соба.

Покрај тоа што нуди идеална температура во секоја просторија, системот Мулти сплит нуди подобрена енергетска ефикасност, а со тоа и заштеда на трошоците. Тоа ви овозможува да наведете ладење во простории што имаат потреба од тоа, избегнувајќи губење енергија на простори што не треба да се ладат.

Дали постои дополнителна опција за контрола?

Се разбира дека постои, наједноставниот начин за примена на Мулти системи вклучува создавање и инсталирање на програмабилни термостати за следење и контрола на температурата во секоја просторија.

Наместо да ги имате истите поставки за температура за цел објект, системот Мулти сплит ви овозможува да ја прилагодите и промените температурата во секоја просторија и според времето од денот.

Покрај тоа, дел од современите мулти сплит системи е и контролата на овие системи преку паметен телефон и апликација која ви овозможува да ја вклучите или исклучите секоја од одделните внатрешни единици во секое време, без разлика дали сте дома или не.

Дали можат да се користат и за греење?

Секако дека може. Мулти сплит системот работи на принцип на инвертер уред и според спецификациите, тој е ефикасен и во греењето. Како и кај сите климатизери, уредите со повеќе системи исто така треба да бидат избрани врз основа на моќноста kW / Btu, изгледот, енергетската класа и слично.

Да резимираме, сплит системите содржат една внатрешна и една надворешна единица. Мулти сплит системите содржат една надворешна и до пет внатрешни единици. Двата системи се ефикасни и служат за одредена цел, но мулти системите ви помагаат да ги разладите / загреете различните простории онака како што сакате – без да влијаете на поставените температури во секоја просторија.

Доколку ви е потребен нов клима уред – тимот на Јоки може да Ви помогне во изборот на истиот со цел да се дефинира решение кое ефикасно и економично ќе го климатизира просторот

Повеќе информации на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk