Колку и да е корисен клима уредот, може да биде штетен за здравјето ако не се исчисти правилно и не се одржува. Климатизерот може да предизвика развој на штетни организми и пад на квалитетот на воздухот, а за да го избегнеме ова ви донесуваме неколку практични совети за чистење на климата.

Зошто климатизерот треба да се исчисти?

Покрај зачувување на квалитетот на воздухот што го дишете, климатизерот треба да се исчисти за да се зачува самиот уред. Таложењето на нечистотии ќе предизвика климата да работи помалку ефикасно. Ова не само што ќе доведе до големо зголемување на потрошувачката на електрична енергија , туку и ќе го намали животниот век на климатизерите .

Климатизерот работи со воздух од просторија кој содржи микроорганизми и честички од прашина. Затоа е инсталиран филтер во климатизерот за да се запрат нечистотиите од воздухот. Сепак, некои од овие микроорганизми и прашина секогаш ќе поминат низ филтерот и ќе се сместат на разменувачот на топлина што го лади влезниот воздух.

Кондензацијата на влага се јавува и на разменувачот на топлина. Добиената вода поминува низ разменувачот и потоа излегува. Поради високата влажност се создава идеална средина за развој на разни штетни организми.

Затоа, чистењето на климатизерите вклучува комплетно миење и дезинфекција на филтрите и компонентите.

Колку често треба да се чисти климатизерот?

Ако користите клима уред во лето кога летните температури се зголемуваат, тогаш треба да го исчистите најмалку двапати:

  • пред употреба
  • на крајот на сезоната на употреба

Дури и ако не сте го вклучиле климатизерот од минатата сезона, паметно е да ја проверите состојбата на апаратот и да го исчистите темелно. Дури и за време на месеците на мирување, прашината и другите нечистотии можат да се акумулираат во рамките на климата.

Најдобро е пред првата сезонска употреба да се изврши професионално чистење што ќе го исчисти комплетниот уред . Покрај тоа, препорачливо е периодично да се чисти филтерот бидејќи собира најмногу нечистотија. И тоа е делот што можете да го направите сами

Чистење на филтрите на климатизерот

По правило, филтерот доволно е да се чисти на секои два месеци додека го користите клима уредот. Меѓутоа, ако просторијата каде што се користи климатизерот се чуваат домашни миленици, ако уредот работи во средина со нечистотија или ако многу често користите клима уред, потребно е да го чистите филтерот почесто. Според некои препораки, може да биде на секои две недели. Редовното чистење на филтрите може да ја намали потрошувачката на енергија до 15%.

Прво исклучете го климатизерот од струја. Отворете го капакот за од внатрепната единица и извадете го филтерот од неговиот држач следејќи ги упатствата што ги доставил уредот. Доволно е да го измиете со млака вода од околу 30 ° C со многу благ детергент , а по желба можете да го дезинфицирате. Препорачливо е прво да се консултирате со сервисер за тоа како и кој производ да го користите.

Пред да го вратите филтерот во климатизерот, не заборавајте прво да се исуши, бидејќи влажниот филтер не смее да се става во апаратот .

За некои климатизери, филтрите треба редовно да се менуваат. Затоа, проверете каква клима имате и колку често бара промена на филтерот.

Доколку ви е потребен нов клима уред – тимот на Јоки може да Ви помогне во изборот на истиот со цел да се дефинира решение кое ефикасно и економично ќе го климатизира просторот

Повеќе информации на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk