Водата е најважната супстанција на планетата. Животот потекнува од водата и таа е основната материја што ја внесуваме во телото. Од целата вода на Земјата, само 0,4% е достапна како вода за пиење. Промените на животната средина, поради индустријализацијата и глобалното затоплување, претставуваат голема опасност за зачувувањето на водата и нашето здравје. Затоа треба секојдневно да размислувате за внесот на вода, нејзиниот квалитет и спречување на загадување на животната средина.

Водата сочинува околу 80% од нашето тело при раѓање, а во просек 60% во зрелоста. Вкупната количина на вода варира во зависност од телесната тежина, возраста, полот и присуството на масно ткиво. Дебелиот човек може да има до 30% помалку вода во телото од нормално хрането лице на иста возраст.

Водата е клучен фактор за одржување на структурата и функцијата на сите ткива. Приближно 2/3 од вкупната вода во телото е во клетките, а ⅓ во екстрацелуларниот простор. 1/7 од меѓуклеточната течност се обновува дневно кај возрасни, а кај деца ½. Затоа, водата од телото постојано се губи преку урина, пот, столица и дишење во форма на водена пареа. Најдобро е да се надополнува во редовни интервали (2 до 3 часа) во текот на денот.

Улогите на водата во организмот се многубројни: таа е главен растворувач и носител на хранливи материи, игра важна улога во циркулацијата, учествува во сите метаболички процеси и отстранување на штетните материи од телото, помага при варење и редовно празнење на цревата, игра клучна улога во терморегулацијата и учествува во одржувањето на електролитниот баланс и киселинско-базната рамнотежа.

Возрасните жени треба да консумираат најмалку 2 литри, а мажите 2,5 литри течност дневно. Микроклиматските услови влијаат и на потребите за вода. Во случај на високи температури во текот на летото, потребна е повеќе вода, бидејќи се потиме. Потењето е најважниот механизам за одбрана на телото од прегревање. Ако воздухот е сув, повеќе вода во форма на пареа оди кон надвор кога дишеме, па и во тој случај е потребна повеќе течност во однос на наведените потреби. При физичка работа, рекреација и спортување може да се изгубат неколку литри пот, па затоа е неопходно да се внесе значително поголема количина на вода од просечната. Спортистите имаат посебни протоколи за хидратација пред, за време и после тренинг за да обезбедат најдобри можни физички перформанси и издржливост.

Мозокот содржи околу 80% вода, така што менталните способности во голема мера зависат од оваа скапоцена течност. Всушност, првите знаци на дехидрација се проблеми со концентрација, расположение, поспаност и главоболки. Многу луѓе мислат дека само физичката работа бара редовно внесување вода, но тоа не е така. Особено ако менталната активност е придружена со пиење кафе, некои чаеви, пијалоци кои содржат многу шеќер. Сите овие пијалоци ја зголемуваат диурезата, т.е. излачување на вода преку урина, па телото уште побрзо дехидрира. Останува дека водата е најздравиот и најдобриот пијалок и дека целосната хидратација не прави многу способни да ги исполниме секојдневните, а не малите барања на животот.

Жедта не е секогаш сигурен сигнал за посегнување по вода. Кога ќе се појави жед, телото е веќе малку дехидрирано. Многу возрасни и деца избегнуваат внесување течности поради недоволен пристап до тоалетот или видот на активноста што ја вршат. Оваа навика може да го промени чувството на жед. Кај луѓето постари од 60 години ова чувство се намалува и. Поради сето ова потребно е да пиеме чаша вода неколку пати на ден и кога не сме жедни.

Редовното внесување вода носи многу позитивни ефекти за организмот. Овозможува нормална работа на мозокот и мускулите, добра циркулација, исхрана на клетките, детоксикација, нормално варење со редовна столица, зголемена подвижност на зглобовите, намален ризик од појава на камења во уринарниот тракт, нормална влажност на кожата и мукозните мембрани, го подобрува изгледот на кожата.

Од големо значење е и изборот на вода. Многу луѓе мислат дека водата од чешма е најдобра. Сепак, не сите градови имаат вода со ист квалитет. Ниту цевките не се добро сочувани насекаде. Водата од чешма е хлорирана и содржи повеќе или помалку хемиски нечистотии. Важно е дека со дополнителен третман може да се добие квалитетна вода од чешма. Денес постојат исклучително квалитетни системи за филтрирање на водата од чешма кои може да се набават по прифатлива цена.

Доколку сте заинтересирани за ваков систем повеќе информации можете да добиете на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk