Температурната удобност е прашање на навика и перцепција на удобност. Сепак, постојат одредени препораки за одржување на температурите во одредени простории на кои треба да се придржувате:

  •     Дневни соби: 20-21 целзиусови степени
  •     Бања 24 целзиусови степени
  •     Ходници 15 целзиусови степени
  •     Спални соби: 18 целзиусови степени
  •     Во текот на денот кога никој не е дома 16 целзиусови степени

Ако ја намалите температурата што ја одржувате во просторијата за само 1 ° C, можете да заштедите приближно 3-5% од грејната енергија годишно.

Прилагодете ја вашата гардероба на сезоната.

Одржувањето на премногу високи температури на воздухот во просториите и намалување на температурата со отворање на прозорците е една од најчестите грешки при регулирање на собната температура. Имено, во многу станови и семејни куќи, радијаторите немаат уреди што можат да ја регулираат температурата во просториите, а последица од тоа е прегревање на некои простории и студенило на други простории, односно недоволна удобност во тие простории. Решението на кое често се прибегнува во случај на прегревање на просторијата е да се отвори прозорецот, што резултира со големи загуби на топлина!

Контролата на температурата во просторијата треба да се обезбеди со инсталирање контролни уреди за системи за греење како што се термостатски вентили и собни термостати.

Ако имате термостатски вентили, проверете ја нивната поставена температура.

Програмирајте го термостатот така што температурата е поставена пониско навечер или додека сте далеку од дома. Ова може да ги намали вашите трошоци за 7-15%.

Ако подолго време го отворате прозорецот, исклучете го системот за греење или ладење.

Ако е можно, поставете го вашиот систем за греење да се исклучува еден час пред да ја напуштите куќата и вклучете го половина час пред да се вратите дома.

Термостатски вентил на радијаторот е термостат лоциран на радијатор кој ја регулира температурата во секоја просторија во која се наоѓа. Со инсталирање на термостатски вентили на радијаторот, можна е заштеда на енергија до 20% (што зависи од видот на термостатот и брзината на реакција). Заштедите се постигнуваат со самиот термостатски вентил на радијаторот што ја регулира поставената температура во просторијата користејќи ги сите достапни извори на топлина (сонце, луѓе, уреди за домаќинство …).

Инвестирајте во собни термостати

Собниот термостат го вклучува котелот и пумпата за централно греење кога собната температура паѓа под одредена поставена вредност. Обично се поставува во дневната соба на висина од околу 1,5 m од подот и на внатрешниот ѕид. Никогаш не треба да се поставува во близина на прозорец или врата, бидејќи може да влијаат на сензорот за температура.

Програмираниот термостат дополнително може да го регулира почетокот и крајот на греењето во зависност од денот на неделата, ноќта или денот и да ја регулира температурата на водата. Таквите термостати можат да контролираат и неколку температурни зони во куќата, бидејќи истата температура не е потребна во сите простории. Ако се користат во согласност со упатствата, ваквите програмабилни термостати можат да заштедат до 30%.

Тимот на Јоки Ви стои на располагање за сите прашања во врска со изборот на систем за греење и ладење.

Контактитајте не на: 02 2581 800 |  info@joki.mk