Oзнаки за енергетска ефикасност

Енергетската класа е потврда за квалитетот на уредот во однос на неговата енергетска ефикасност, каде уредите според потрошувачката на енергија се поделени во седум класи на енергетска ефикасност означени со буквите A до G. Најенергетски ефикасни уреди се групата А, а класата со најголема енергетска ефикасност е А +++....

Повеќе

Заштеда на енергија за греење со помош на топлинска пумпа воздух/вода

Со зголемувањето на цената на сите извори на енергија кои ќе продолжат да растат (јаглен, нафта, гас, а со тоа и цените на парното греење – топлани), сè повеќе луѓе бараат поевтино греење на објектите. ТОПЛИНСКИТЕ ПУМПИ се дефинитивно најевтиното решение ако се земе предвид потрошувачката на енергија на...

Повеќе

Филтер за седиментација Ecosoft

Ecosoft филтерot за седиментација е совршен за станови со една бања. Овој филтер е намерно дизајниран со проѕирно куќиште за да му овозможи на корисникот визуелно да препознае кога филтерот е затнат и треба да се замени. Поврзувањето со филтерот е 3/4″ или 1/2″, а влезот и излезот е...

Повеќе

Колку чинат резервните делови и потрошниот материјал на системите за реверзна осмоза

Реверзна (обратна) осмоза е најефикасна технологија за прочистување на водата за пиење. Отстранува 99,8% нечистотии во водата, а исто така го подобрува мирисот и вкусот на водата со тоа што водата е чиста и безбедна за здравјето на луѓето, како за возрасни така и за деца. Се користи за...

Повеќе

Зошто е важно да внесуваме доволна количина квалитетна вода?

Водата е најважната супстанција на планетата. Животот потекнува од водата и таа е основната материја што ја внесуваме во телото. Од целата вода на Земјата, само 0,4% е достапна како вода за пиење. Промените на животната средина, поради индустријализацијата и глобалното затоплување, претставуваат голема опасност за зачувувањето на водата и нашето здравје. Затоа...

Повеќе

Прочистување на водата за пиење

Филтрите за вода се дел од секојдневниот живот затоа што тврдата вода, хемиско загадување, загадувањето од стари цевки или загадување на изворите е сè поприсутно. Во однос на човекот водата е исклучително важна за размена на хранливи материи, за респираторната функција, при регулирање на дигестивниот систем, контрола на телесната...

Повеќе

Што е ПОДНО ГРЕЕЊЕ?

За разлика од која било друга форма на греење, подното греење е единственото греење каде што радијаторот не е видлив. Логично, бидејќи самиот систем кога работи ова греење се поставува во подот, поточно под подот. Народно, подно греење е греење каде што има едно големо грејно тело, чија температура не треба...

Повеќе

Чести грешки при греењето кои скапо не чинат 2

Топлината не е само човечка потреба, туку и еден од важните предуслови за добра општа состојба на организмот. А за да се развие топлина, неопходен е функционален систем за греење, кој ја загрева куќата до саканата, удобна температура. Меѓутоа, во текот на процесот на греење често правиме грешки кои...

Повеќе

Чести грешки при греењето кои скапо не чинат

Кога загреваме куќа или стан, често правиме грешки кои доведуваат до големо трошење на топлина и енергија, а со тоа и до непотребно високи сметки. Ви претставуваме листа на најчести грешки кои можете да ги поправите со едно движење на раката. Превисока собна температура Субјективното чувство на секој човек...

Повеќе

Греење на пелети: Како функционира и дали носи заштеди?

Греењето на пелети e се повеќе популарно и многу домаќинства се одлучуваат да му ја доверат топлината на својот дом на овој систем за греење, не само затоа што е еколошки систем за греење кој најмалку и штети на нашата планета, туку и од многу други причини. Доколку сте...

Повеќе