Деновите што претстојат го најавуваат долгоочекуваниот пораст на температурата.
Сега конечно ќе можете ширум да ги отворите прозорците и да дозволите сонцето да Ви ги загрее собите додека го вршите големото пролетно чистење.

Сепак, наскоро ќе сакате да ги затворите прозорците и да посегнете по далечинскиот управувач на климата . Пред тоа да се случи потребно е да размислите дали сте ги исчистиле сите филтри и делови што се перат на уредот за да го подготвите за сезоната на топлите денови. Затоа, подгответе се за убавото време што го поминувате и надвор и во удобноста на вашиот дом, за што ви треба чиста и исправна клима.

Како да се исчисти клима уредот?

Препорачливо е да вршите превентивно одржување или темелно чистење на клима уредот еднаш или двапати годишно. Доколку вашето домашно милениче има миленичиња или е изложено на чад од тутун, почесто чистење не е на одмет. Важно е да знаете дека основното чистење на внатрешната и надворешната единица како и филтерот за воздух може да го направите и сами.

Ако филтерот не е чист, малку е веројатно дека воздухот во просториите каде што живеете е чист. Неправилната дезинфекција на делови од климата може да предизвика појава на бактерии и габи во воздухот, што резултира со ширење на непријатни мириси и негативни ефекти врз здравјето на сите членови на домаќинството. Затоа е многу важно да се одржува хигиената.

За детален годишен сервис за климатизација, потребно е да се обратите кај стручно лице, додека основното чистење на климата можете да го направите сами.
Важно е клима уредот да не работи и да е целосно исклучен од електричната мрежа !

Отстранете ги сите филтри од клима уредот и потопете ги во сад со топла вода во која може да се додаде средство за дезинфекција. Пред потопување на филтерот во вода, се препорачува да се отстранат поголеми делови од нечистотија од него. По темелно миење на филтерот, почекајте да се исуши целосно пред да се вратите во клима уредот.

Познато е дека сите работи кои се, како мобилниот телефон, постојано се изложени на допир со рацете брзо и се валкаат. Така е со секој далечински управувач, па и со оној од климата. Се препорачува далечинско чистење со средства како медицински алкохол. На мал предмет, како што е стапче за уши, нанесете го производот и внимателно избришете ги сите копчиња и околната пластика.

Дали се исплати да се сервисира стариот клима уред?

Сервисирањето на стариот клима уред се исплати доколку истиот не е престар и доколку дефектот не чини премногу.

Доколку имате стар клима уред проверете ја неговата енергетска класа и колкава е потрошувачката на истиот – со зголемувањето на цената на струјата поправката на стари и неефикасни уреди е лоша опција за домашниот буџет – истите се склони кон нови дефекти а притоа сериозно и непотребно ја оптоваруваат вашата сметка за струја.

Како да го изберам најдоброто решение?

Kонсултирајте се со нашите продажни експерти кои ќе ви предложат систем за ладење соодветен за вашиот простор.

Испратете барање или контактирајте не.