Пред сè, би сакале да го разјасниме прашањето што точно е термостат за греење. Ова е уред кој е поврзан со системот за греење, вентилација и климатизација и може да ја прилагоди температурата во вашите соби според вашите потреби.

Собните термостати ја детектираат температура на воздухот во домот и комуницираат со вашиот систем за греење. Ако е ладно, термостатот ќе иницира греењето да се вклучи и кога домот ќе се врати на температура на посакуваното ниво, истиот ќе го исклучи греењето.

Оптималната собна температура има позитивен ефект врз нашето здравје и врз ефикасноста на системот за греење и ладење. Микроклимата во една просторија е определена од температурата (°C), релативната влажност на воздухот (RH, релативна влажност во %) и содржина на CO2.

Постојат механички и дигитални собни термостати.

Во групата на дигитални термостати спаѓаат и најновите кои се базираат на безжична wifi комуникација со системот за греење.

Електронски или електромеханички термостат?

Потребно е да се направи разлика помеѓу електромеханички и електронски термостати. Предноста на електронските варијанти е што полесно се програмираат и контролираат. Тие исто така реагираат почувствително и побрзо на температурните промени бидејќи се опремени со би-метал сензор. Електромеханичките верзии се појавија на пазарот за прв пат, но ретко може да се најдат денес. Тоа е едноставно затоа што електронските термостати имаат голем број технолошки предности и затоа ги засенуваат електромеханичките модели.

Рачен или програмабилен термостат?

Рачните термостати се многу едноставни: контролните опции и функции се доста ограничени. Сепак, тие гарантираат дека тоа функционира ефикасно.

Програмабилните термостати се лесни за употреба. Можете да ја поставите саканата програма и саканата температура за одредено време од денот. Некои уреди може да се поставуваат само на неделна основа, додека други ви дозволуваат да приспособувате различни температурни поставки за секој ден од неделата. Ова е корисно, на пример, кога станувате доцна за време на викендите и греењето не мора да започне толку рано. Но, ова не е единствената предност, бидејќи програмабилните термостати помагаат да се заштеди енергија. Постојат дури и модели кои ги учат вашите секојдневни преференции и навики. Тогаш не треба сами да го програмирате, бидејќи програмирањето се врши автоматски врз основа на вашите лични преференци. Ваквите софистицирани модели гарантираат дека интелигентниот дом („паметен дом“) е реалност.

Иако ретко размислуваме за набавка на вакви уреди и на прв поглед целиот систем за регулација ни изгледа комплексно сепак работите се малку поинакви – со мала инвестиција може да се заштеди и да се постигне идеално загревање на просторот. Цените на термостати започнуваат од само 600 денари.

Термостатот ќе овозможи постигнување на иделана температура и нема да дозволи системот за греење и ладење непотребно да работи со што директно ќе влијае на потрошувачката на енергија!

Посатојат повеќе типови на термостати кои генерално би можело да ги распределиме во неколку групи:

 • Собни термостати – со кабел или безжични
 • Смарт термостати
 • Термостати за регулација на централно греење на повеќе простории

 

Еден од производите кои ние го препорачуваме е безжичниот собeн термостат General life HT300 SET. Тој е употреблив кај сите модели на котли кои имаат излезен On-Off.

Главни карактеристики на General life HT300 SET:

 • Голем LCD со позадинско осветлување
 • копчиња на допир
 • Индикатор за батерија
 • заклучување
 • Дневна и неделна програма
 • Економичен и режим на одмор
 • Мерење на температура
 • Калибрација

Тимот на Јоки Ви стои на располагање за сите прашања во врска со изборот на систем за греење и ладење.

Контактитајте не на: 02 2581 800 |  info@joki.mk