Акциски цени на клима уреди

АКЦИЈА Airfel 7kw = 42.490 ДЕН*

АКЦИЈА Daikin 3.5kw = 37.500 ДЕН*

*Акцијата се однесува на ограничени количини и трае до исцрпување на залихите

Повеќе информации на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk

 

КЛИМА УРЕДИ

Како да изберам клима уред?

Клима уредите станаа неопходен уред во нашите домаќинства и во лето и во зима, затоа е потребно да се истражат кои се најдобрите климатизери и да бидат оние кои најдобро ги задоволуваат вашите потреби. Изборот на добар клима уред е една од најважните одлуки што ќе го подобрат квалитетот на вашиот живот.

Овој тип на уреди го преплави нашиот пазар и со многу понудени опции, не е лесно да бидете сигурни кој е најдобриот избор. Затоа треба добро да размислите кој клима уред е најдобар за вашиот дом и кој ќе ви овозможи најдобра атмосфера – по прифатлива цена.

Пред да одите да купувате климатизери, важно е да бидете добро информирани за тоа што ви се нуди на пазарот и соодветно да проверите дали понуденото е токму тоа што ви треба. На пример, дали живеете во куќа или стан? Која е квадратурата на вашиот дом? Од тоа зависи изборот на најдобра клима за станот и најдобра клима за куќата.

Купувањето  на клима уред со помал капацитет од потребното ќе придонесе за нерамномерно и недоволно ладење и загревање на просториите

Како работи климатизерот?

Климатизерите го ладат воздухот во просторијата користејќи интересен физички закон наречен фазна конверзија. Имено, кога течноста се претвора во гас, таа ја апсорбира топлината. Климатизерите користат фазна конверзија со испарување и кондензација на специјални хемиски соединенија (фреон) одново и одново во затворен систем. Кога топол воздух циркулира над студениот воздух, овие соединенија апсорбираат топлина кога преминуваат од течност во гасовита состојба. Со цел ладењето да биде ефикасно, климатизерот го враќа фреонот во течна состојба, користејќи висок притисок. Во тој процес се ослободува топлина која, благодарение на надворешната единица, се исфрла надвор. Како што се лади гасот, тој се враќа во течна состојба и потоа се повторува целиот процес. Многу интересно и едноставно, нели?

Сите современи климатизери се од сплит-систем, што значи дека се состојат од два посебни делови – внатрешни и надворешни единици. Двете единици имаат функција на испарувач и кондензатор, а функцијата се менува во зависност од режимот на работа. Ако климатизерот ја лади просторијата, внатрешната единица има функција на испарувач, додека надворешната единица има функција на кондензатор. Кога просторијата се загрева, овие единици ја заменуваат функционалноста – внатрешниот работи како кондензатор, додека надворешниот работи како испарувач.

Кои се основните функции на климатизерот?

  • Ладење
  • Греење
  • Прочистување на воздухот (од чад, прашина и други нечистотии)
  • Одвлажнување на воздухот (одржување на одредена влажност, т.е. отстранување на вишокот на влага, што го прави воздухот попријатен)

Кој капацитет на клима уред да се избере? Што значи BTU?

Единица за мерење на капацитетот на климатизерите е BTU (Британска термичка единица). Еден BTU е 1055 џули, што е еквивалентно на количината на енергија потребна за ладење или загревање на една фунта вода (0,45 литри) за еден степен Фаренхајт.

За полесно да се избере капацитетот на климата, ќе дадеме специфични примери:

  • Просторија од 20-35 квадратни метри – капацитет за климатизација 9000 BTU (приближно 2.6 KW)
  • Просторија од 35-60 квадратни метри – капацитет за климатизација 12000 BTU (приближно 3.5 KW)
  • Просторија од 60-80 квадратни метри – капацитет за климатизација 18000 BTU (приближно 5.2 KW)
  • Просторија од 80-110 квадратни метри – капацитет за климатизација 24000 BTU (приближно 7 KW)

Имајте на ум дека ова се пресметки за простории што имаат две лица и прозорци со просечна големина, дека имаат топлинска изолација и се изложени на сонце и дека капацитетот на потребната клима варира во зависност од параметрите што претходно ги набројавме.

 

Улогата на гасот во климатизерите

Клима уредите користат неколку видови гасови наречени фреони. Тие не се раствораат во вода и се инертни, па продираат високо во атмосферата. Тие се разликуваат едни од други во хемискиот состав, влијанието врз екологијата и видот на уредите во кои се користат.

До неодамна се користеа гасови CFC и HCFC, од кои најчест е R22, и тие се укинуваат од еколошки причини, односно заради заштита на животната средина. Сега масовно се заменуваат со CFC со ознаки R407c и R410A, кои се еколошки и се во согласност со новите регулативи на Европската унија.

За крајниот корисник, разликата е во тоа што климатизерите со R22 фреон обично припаѓаат на енергетската класа C, D, па дури и F, додека климатизерите со гас R407C и R410A се претежно во енергетска класа А или Б.

Сепак, најмодерните модели на климатизери користат уште понапреден вид фреон, со ознака R32.

Разликата помеѓу R410A и R32 е во тоа што R32 гасните климатизери имаат неколку проценти подобра енергетска ефикасност и капацитет за ладење во споредба со фреонските апарати од типот R410A. Исто така, фреон R32 е помалку штетен за околината, но важно е да се напомене дека двата гасови ги исполнуваат потребните еколошки стандарди.

Што значи инвертер кај клима уредите?

Со класичните климатизери, воздухот се разнесува со полна моќност и тие имаат само две состојби, т.е. нивниот мотор може да биде или вклучен или исклучен. Понапредните климатизери користат инвертер, што значи дека тие имаат контрола на брзината на моторот на компресорот со цел да се регулира протокот на фреон низ системот. Како што се постигнува поставената температура, притисокот во системот се намалува. Брзината на моторот на компресорот се менува електронски и се прилагодува на реалните услови, што доведува до фактот дека климатизерот може да работи на температури далеку под 0 ° Целзиусови. Ваквата контрола на оптималниот проток на воздух резултира со забележително помала потрошувачка на електрична енергија, подолг век на траење на уредот, пониски трошоци за одржување и значително подобри перформанси во зима.

Исто така, со класични климатизери, т.е. со уреди кои немаат инвертер, има осцилации на собната температура. Имено, кога климатизерот ќе ја достигне зададената температура, неговиот мотор се исклучува и повторно се вклучува само кога термостатот открие дека температурата во просторијата е зголемена или падната. Со климатизери со инвертори, овој проблем не постои ниту, бидејќи моторот работи непрекинато, со прилагодена моќност, што одржува постојана температура во просторијата.