Распоред на мебел и положба на внатрешната единица

Во пракса, климатизерот постигнува најдобри резултати кога внатрешната единица дува кон подолгата страна од просторијата, бидејќи целиот простор е во циркулација на воздухот, а ефектот е најдобар. Ако, покрај тоа, внатрешната единица може да се постави да дува паралелно со прозорците или вратата и прозорецот од балконот, со што се создава воздушна бариера и се одделува просторот за живеење од влијанието на надворешната температура со што ефектот на климатизација е уште подобар.

При изборот на положбата на внатрешната единица, треба да се внимава внатрешната единица да не дува на луѓе на клучни места, на пример, трпезариска маса, софа, итн.

Позиција на надворешната единица

За да постигнеме најдобри перформанси и помала потрошувачка доколку ја поставиме надворешната единица под балконот на воздушно место и оддалечена од 2 до 5 метри од внатрешната единица. Во режим на ладење, ефектот на уредот е поголем со помала потрошувачка ако надворешната единица е во сенка.

При греење, најдобри перформанси со најмала потрошувачка се постигнуваат ако надворешната единица се стави во потопла вентилирана положба и треба да избегнува позиции каде што ветерот дува директно во вентилаторот на надворешната единица, бидејќи го забавува вентилаторот што дува напред и го намалува воздухот ефикасност на климатизација.

Подолгата инсталација помеѓу внатрешната и надворешната единица, исто така, влијае на ефикасноста и го продолжува времето за воспоставување на целосна моќност.

Во никој случај не препорачуваме да ја ставате надворешната единица во затворени лоѓии и балкони затоа што на овој начин губиме корисен простор за живеење и ја намалуваме ефикасноста на климатизерите што ќе работат подобро во поотворена положба.

Доколку ви е потребен нов клима уред – тимот на Јоки може да Ви помогне во изборот на истиот со цел да се дефинира решение кое ефикасно и економично ќе го климатизира просторот

Повеќе информации на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk