Многумина се прашуваат како би можеле да ги загреат домовите на поекономичен начин. Греењето на пелети е многу ефикасен систем, но бара посериозна почетна инвестиција. Еден од најпопуларните извори на топлина во становите сеуште е електричната енергија. Постојат многу типови на електрични грејни тела, но тие главно трошат премногу енергија. Се чини дека клима уредите се едно од најдобрите решенија кога станува збор за греење на струја.

Клима уредот својата работа ја базира на термодинамички принцип, односно компресија и експанзија на гас (фреон).

Колку е поголем притисокот што го создава компресорот за климатизација за време на работата, толку е поголема температурата на гасот што поминува низ внатрешната, просторијата, единицата за климатизација и со тоа ја загрева просторијата. На вклучената опција за греење, внатрешната единица е топла, а надворешниот дел од клима уредот е ладен, а на ладењето е обратно. Разликата е само во протокот на гас, односно дали испарува, т.е. се лади, во надворешна или внатрешна единица. Значи, климатизерот не користи грејачи како што обично се наоѓаат во греалки или термо печки, што го прави неспоредливо поефикасен. На еден KW инвестирана електрична енергија, клима уредот емитува три до четири KW топлинска енергија, што не може да го направи ниту едно класично грејно тело што троши електрична енергија. Сепак, постојат некои недостатоци.

Стандардните климатизери можат ефикасно да загреваат додека температурата е до 5 степени под нулата. Кога е постудено, надворешната температура е премногу ниска за да може да се постигне размена на топлина потребна за загревање на просторијата, бидејќи мразот се акумулира на разменувачот на топлина. Ова важи за класичните климатизери.

Инвертер технологијата овозможува моќноста на компресорот и брзината на неговиот вентилатор да се прилагодат на температурните услови, така што мразот се акумулира на надворешната единица само при многу пониски температури. Овие уреди можат да се загреат додека живата во термометарот не падне под  минус 18 Целзиусови степени. Една од предностите е што на овој начин се троши до 30 проценти помалку електрична енергија. За разлика од инвертерите, стандардните климатизери имаат компресор кој има само два режима – вклучување и исклучување. Ова не е соодветно решение за сите температурни услови.

Она што е незгодно за климатизерите е тоа што тие загреваат локално. На пример, инвертер уред од 3 KW, може да загрее просторија и до 60 квадратни метри, но тоа го прави локално, односно ја загрева само просторијата во која се наоѓа, но не и другите простории, особено кога надворешната температура е позначајна.

Заклучокот е дека еден добар клима уред со инвертер технологија е сосема доволен за загревање продавница или студио, ако зградите се добро изолирани. Во сите други случаи, климатизерот е добро решение за догревање. На пример, во текот на ноќта во домаќинствата што се загреваат со цврсто гориво, така што не е можно да се „одржува огнот“, климата е одлично решение. Климатизацијата исто така може да биде одлично решение за преодните периоди, кога е доволно помалку загревање со првите или последните студени денови.

За греење во текот на целата грејна сезона препорачуваме мулти-сплит климатизери – како решение со пониска почетна инвестиција или топлинска пумпа воздух – вода како посериозно решение кое ќе овозможи загревање на домот и топла вода.

Tимот на Јоки може да Ви помогне во изборот и дизајнирањето на решението за греење со цел да се дефинира решение кое ефикасно и економично ќе го грее/лади просторот

Повеќе информации на: 02 2581 800 или можете да ни пишете на info@joki.mk