Во време кога цените на енергенсите растат, прашањето како да се користи климата се поставува повеќе од кога било. За да постигнете максимална удобност и да ги намалите сметките за струја, неопходно е правилно да го користите клима уредот.

ДАЛИ ТРЕБА ДА ЈА ИСКЛУЧИТЕ КЛИМАТА?

Честопати, кога корисниците ја гледаат вклучена внатрешната единица или вентилаторот како се врти на надворешната единица, мислат дека уредот троши прекумерно. Во тој случај посегнуваат по далечинскиот управувач и ја исклучуваат климата. Во случај на напредни климатизери, кои се достапни за продажба во последните години, технологијата на инвертер овозможува економично дозирање на моќноста според потребата за греење или ладење. Тоа значи дека уредот се стреми кон максимални перформанси и потрошувачка на почетокот на работата, а по 30 до 40 минути кога ќе се достигне собната температура, ја намалува излезната топлинска моќност (потрошувачка). Ова ни кажува дека по неколку часа работа, уредот троши неколку пати помалку од неговиот номинален капацитет. Затоа не треба да се грижите дали вентилаторот сè уште работи на надворешната единица во тој случај,

Кога ќе му дозволиме на уредот да ја достигне поставената температура, тој автоматски ја намалува моќноста и брзината на вентилаторот на внатрешната единица. Само со ова се постигнува многу ниско ниво на бучава (19-21 dB), речиси нечујно. Во режимот на одржување, клима уредот се обидува да ја компензира само загубата на топлина на просторот во тековното време, што може да го задоволи со многу мал проток на воздух и секако многу мала потрошувачка.

РАБОТЕЊЕ НА КЛИМА УРЕДОТ ВО ТЕКОТ НА НОЌТА

Често се случува, за да се намали потрошувачката на електрична енергија, корисниците навечер ја исклучуваат климата. Доколку потребата за климатизација е континуирана, тогаш дефинитивно е неопходно да се продолжи со користење на клима уредот преку ноќ. Во овој период домаќинствата користат ниска тарифа за струја. Добро е да се акумулира поставената температура во просторот за живеење со работа преку ноќ за половина од цената. Во режимот на греење оваа предност е уште поизразена бидејќи надворешните температури се секогаш пониски ноќе, а со тоа и губењето на објектот (зголемена потреба од струја). Доколку уредот е опремен со WiFi интерфејс, можеме дополнително да ја прилагодиме работата на таков начин што ќе ја зголемиме работата на клима уредот за време на пониската тарифа, а во дневната (повисока) тарифа го намалуваме барањето. Овде зборуваме за корекција на собна температура од 1-2,5 C.

КЛИМА ИНВЕРТЕР

Дали сте слушнале како инвертер клима уредите се подобри и како создаваат заштеда од 30%? Ова е точно, но само ако правилно го користите уредот. Инвертер клима уредите постигнуваат заштеди во т.н модулација на моќност, односно кога ја одржуваат температурата во просторијата. Едноставно кажано, тие заштедуваат енергија кога не ги користите само кратко време. Кога се користат климатизери со инвертер технологија за кратко време, тие работат со максимална моќност и потрошувачка, а со намалена ефикасност, накратко, се однесуваат како старомодни клима уреди со фиксна моќност. Во моментот кога треба да почнат да работат поекономично, вие ја исклучувате климата, а потоа повторно ја повторувате постапката за неколку часа. На овој начин го користите уредот во режим на висока потрошувачка, а самиот комфор не е добар бидејќи просторот не е добро климатизиран, а во краткиот период кога работи клима уредот протокот на воздух е голем и има непријатно чувство на провев.