Кога загреваме куќа или стан, често правиме грешки кои доведуваат до големо трошење на топлина и енергија, а со тоа и до непотребно високи сметки. Ви претставуваме листа на најчести грешки кои можете да ги поправите со едно движење на раката.

  1. Превисока собна температура

Субјективното чувство на секој човек може да биде различно, па можете да се потпрете на следните совети кога ја поставувате оптималната температура во различни простории. Температурата во спалната и кујната не мора да биде над 20 ° C. Во кујната, доволно е да ја поставите температурата на 18 степени, ако работат други уреди што ослободуваат топлина, како што се шпоретите. Нешто потопло треба да има во детската и работната соба. Исто така, бањата не смее да биде ладна, постои опасност од брз развој на мувла, а препорачаната температура за оваа просторија е од 23 до 24 ° C.

 

  1. Целосно исклучување на греењето

Една од најчестите грешки кога е во прашање греењето е целосно исклучување на парното при излегување од дома. Во зависност од надворешната температура и должината на отсуството, не се ладат само системот и мебелот, туку и ѕидовите на зградата. За да можат сопствениците да ја вратат саканата температура во просториите, потребна е повеќе енергија за системот да го компензира тоа отколку што би се потрошила за одржување на температурата за време на отсуството.

 

  1. Кратко загревање

Како што веќе споменавме, оптималната температура во бањата е 23 ° C. Сепак, не е невообичаено бањата воопшто да не се загрева, но греењето се вклучува само пред да се користи бањата. Иако воздухот се доведува до пријатна температура дури и по кратко загревање, ѕидовите на бањата остануваат ладни и обезбедуваат идеална основа за развој на мувла, што на крајот предизвикува поголема штета на сопственикот.

  1. Греење на други простории

Постои ризик од мувла во другите простории кои се загреваат „преку вратата“. Обично се случува да се грее само зоната во која се престојува, а вратите од поврзаните простории се држат отворени и на тој начин се загреваат. Топлиот воздух што излегува од загреаните простории содржи голема количина на влага, што предизвикува формирање на мувла во просториите кои се загреваат на пасивен начин.

Ако сакате ефикасен систем за греење кој нема да ги предизвика овие проблеми, не заборавајте да ги земете предвид следните три решенија:

  1. Греење со топлинска пумпа;
  2. Греење со котел на пелети;
  3. Греење со котел на дрва;

  1. “Покривање“ на радијаторот

Поради недостаток на простор, често се поставува мебел пред радијаторот, а се случува и завесите да бидат предолги и да покриваат половина, па дури и целиот радијатор. Ова предизвикува нерамномерно распространување на топлина и доведува до непотребно високи трошоци за греење. Според истражувањето на Здружението на станари во Германија, доколку бирото се приближи на неколку сантиметри од радијаторот може да ги зголеми трошоците за греење за дури 15 отсто.

Потребен Ви е нов систем за ладење и греење?

Јоки ви нуди бесплатна консултација со нашите инженери кои ќе ви помогнат во изборот на ефикасно решение за греење и ладење.

Испрати барање или контактирај не.