Топлината не е само човечка потреба, туку и еден од важните предуслови за добра општа состојба на организмот. А за да се развие топлина, неопходен е функционален систем за греење, кој ја загрева куќата до саканата, удобна температура. Меѓутоа, во текот на процесот на греење често правиме грешки кои доведуваат до трошење на топлина и енергија, а со тоа и до непотребно високи сметки, иако овие грешки многу лесно се избегнуваат.

1. Сушење алишта на радијаторот

Иако изгледа нелогично, радијаторите не се погодни за сушење влажни алишта. Грејната моќност е значително намалена, а дополнителен недостаток е испарувањето на влагата поради што се развива мувла.

2. Проветрувајте ја просторијата

Правилното загревање на просторот бара и соодветна вентилација. Во просториите на нови, енергетски ефикасни или реновирани згради вградени се системи за вентилација. Меѓутоа, во повеќето постоечки згради, неопходно е рачно да се обезбеди свеж воздух. Најчеста грешка што се прави при проветрување на просторијата е постојано да се држат прозорците отворени. На тој начин студениот воздух ја лади целата просторија и влагата навлегува во ѕидовите. Многу поефикасно е да ги отворите прозорите широко десетина минути и да дозволите да излезе топол воздух и влага, бидејќи во тој случај ѕидовите и мебелот само делумно се ладат и не е потребно поинтензивно загревање на просторијата.

3. Воздух во цевките

Системот за греење е затворен систем, во кој не треба да има воздух. Сепак, тоа не може целосно да се спречи, затоа воздухот мора редовно да се ослободува од системот. Без овие мерки, загреаната вода не може рамномерно да се распореди, а како резултат на тоа температурата во просториите ќе биде нерамномерна. Со неколку вешти раце, правилното проветрување на системот може да се направи многу брзо.

4. Прегревање

Постарите системи за греење генерално немаат сензор за надворешна температура за регулација, поради што трошат енергија бидејќи често ја загреваат просторијата повеќе отколку што навистина е потребно. Во овој случај, корисниците рачно и со чувство го зголемуваат и намалуваат греењето, што доведува до големи загуби на енергија бидејќи поставувањето на саканата температура трае подолго и е многу понепрецизно отколку со помош на надворешен сензор, што неминовно доведува до загуби на енергија.

5. Застарена технологија

Системите што се користат повеќе од 20 години се многу помалку ефикасни од новите системи за греење. Ова исто така важи и за термостатите, кои обично се непроменети. Новиот термостат, кој се поврзува на Интернет, може многу лесно да се инсталира и да се обезбеди удобно користење од самиот почеток – на пример, поставување на температурата дури и ако корисникот е на пат, ако има пристап до Интернет. Ако се користи правилно, термостатот може да ги намали трошоците за греење поради причините опишани во претходните ставови.

Потребен Ви е нов систем за ладење и греење?

Јоки ви нуди бесплатна консултација со нашите инженери кои ќе ви помогнат во изборот на ефикасно решение за греење и ладење.

Испрати барање или контактирај не.